Eiwitten, wat zijn dat?

Eiwitrijke diëten, die we beter voluit koolhydraatarme, eiwitrijke diëten  ook wel lowcarb diëten genoemd  kunnen noemen, zijn erg populair, omdat ze een snel gewichtsverlies tot gevolg hebben. Helaas bestaat het grootste deel van dat gewichtsverlies uit water, dat verloren gaat wanneer je lichaam ertoe gedwongen wordt om eiwitten in plaats van koolhydraten te verwerken om aan energie te komen. Dat betekent dat je snelle gewichtsverlies slechts tijdelijk is.

 Daarnaast raden voedingsdeskundigen eiwitrijke diëten vaak af, omdat de nadruk sterk ligt op voedingsmiddelen met veel dierlijke bestanddelen, die veel verzadigde vetten en cholesterol bevatten, de aderen kunnen verstoppen en het risico op een hartaandoening kunnen vergroten. Momenteel is het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (de USDA) begonnen met het opzetten van studies om er achter te komen of een dieet niet weinig koolhydraten en veel eiwitten een veilig en werkzaam middel is om af te vallen. De eindresultaten zullen nog even op zich laten wachten, maar in een verklaring die de USDA in januari 2000 heeft gegeven, neigde men sterk naar een koolhydraatrijk dieet als het best gebalanceerd en het beste voor je gezondheid. Klik op de cd voor het laatste nieuws over voeding en gezondheid op de site van het Voedingscentrum op de cd: www.voedingscentrum.nl.

Wil je toch een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet gaan uitproberen? Dan kan ik alleen maar zeggen: `Ik geef je slechts de informatie; jij  samen niet je dokter  beslist.'

te typen.